ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Η Β΄ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας επισκέφθηκε από 29-02 έως 03-03- 2024 την Σερβία, μια χώρα με πλούσια παράδοση και πολιτισμό στο κέντρο των δυτικών Βαλκανίων.

Την Παρασκευή 1-3-2024 οι μαθητές επισκέφθηκαν το Βελιγράδι και ξεναγηθήκαν στο μουσείο Nicola Tesla. Εκεί οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία και τις εφευρέσεις του και συγκεκριμένα το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, τη βάση των περισσότερων μηχανών εναλλασσόμενου ρεύματος, το τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας, το πηνίο Τέσλα που χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογία ραδιοφώνου κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Συμμετείχαν μάλιστα σε διαδραστική επίδειξη  αυτών των εφευρέσεων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την παλιά πόλη του Βελιγραδίου με τον κεντρικό πεζόδρομο Knez Mihailova, το κάστρο Kalemegdan πάνω από την συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη,  καθώς και την νέα πόλη στις όχθες του ποταμού Σάβα χτισμένη με μοντέρνους ουρανοξύστες. Τέλος επισκέφθηκαν τον Άγιο Σάββα, την μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων με πλούσιο χρυσοποίκιλτο ψηφιδωτό διάκοσμο.

Το  Σάββατο 2-3- 2024 ταξίδεψαν μέχρι το Νόβισαντ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας με έντονες αυστριακές επιρροές. Εκεί, πρώτα ανέβηκαν στο φρούριο του Petrovaradin, το φρούριο του ρολογιού των ερωτευμένων, απ’ όπου θαύμασαν τον ποταμό Δούναβη που περιβάλλει στοργικά την πόλη του Νόβισαντ. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν μέσα στην πόλη, θαύμασαν τα κτίριά της, την πλατεία και τους πεζόδρομους και έμαθαν την ιστορία της. Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν την πόλη της Νις, την πόλη καταγωγής του Μέγα Κωνσταντίνου, επισκέφθηκαν το κάστρο της και το κέντρο της πόλης και απόλαυσαν το τοπικό φαγητό.

Στη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, την αρχιτεκτονική διαφόρων περιόδων, τις τοπικές γεύσεις και να τα συγκρίνουν με τον δικό μας πολιτισμό.

Η παιδαγωγική αυτή επίσκεψη των μαθητών κρίθηκε πολύ πετυχημένη και σ’ αυτό συνέβαλαν εκτός των άλλων, η άψογη συνεργασία των μαθητών με το ταξιδιωτικό γραφείο και την ξεναγό καθώς και με τους συνοδούς καθηγητές Τζουβάρα Γεώργιο, Μαυροκέφαλο Γεράσιμο και Ζήση Ευθυμία.

Visited 26 times, 1 visit(s) today