Πολιτιστική δάση με θέμα: «Αποκριάτικο σεργιάνι στην Ελλάδα χορεύοντας με την τοπική παράδοση» υλοποιήθηκε από τους μαθητές/τριες του 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας την Παρασκευή 15/03/2024. Την εν λόγω δράση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του Σχολείου Δρόσος Νικόλαος και Τζουβάρας Γεώργιος. Αθρόα υπήρξε η συμμετοχή των μαθητών/τριών του Σχολείου που θέλησαν, με τη συμμετοχή τους να βιώσουν ένα μέρος από τον πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας, που ειδικά την περίοδο της Αποκριάς διαχέεται μέσα από πλήθος δρώμενων και χορών.

   Στο πλαίσιο της δράσης αναβίωσε το αποκριάτικο δρώμενο «Μούτος» καθώς και τα αποκριάτικα έθιμα: «Γαϊτανάκι» και «Σκούπα». Το «ΓαΪτανάκι» πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου της Μικράς Ασίας  δένοντας απόλυτα με άλλα τοπικά έθιμα. Η «Σκούπα» είναι ένας σκωπτκικός εύθυμος χορός της Λέρου, που έχει πια ξεχαστεί. Επίσης χόρεψαν τον γνωστό Αποκριάτικο χορό της Ηπείρου «Πως το τρίβουν το πιπέρι» και άλλους παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

   Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στα δρώμενα βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία ως κοινωνοί αυτής τη πολιτισμικής μετάγγισης, αγγίζοντας την ομορφιά της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας συγχαίρει θερμά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν ενεργά στην πολιτιστική αυτή δράση.

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση:

 

Visited 77 times, 1 visit(s) today