Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Α’ Λυκείου του σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη.    

      Πρώτος σταθμός το περίπτερο 1 της ΔΕΘ, και η επίσκεψη στην εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η έκθεση αφορά στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να καταδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

       Καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου. Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

       Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και επιτρέπουν την συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο.

       Στη συνέχεια έγινε περιήγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης όπου οι ομάδες των μαθητών μας έκαναν την παρουσίαση των εργασιών που είχαν ετοιμάσει: Στην Καμάρα (Αψίδα του Γαλέριου), χτισμένη τον 4ο αι. μΧ, οι μαθητές παρατήρησαν από κοντά τις μαρμάρινες ανάγλυφες, ιδιαίτερα περίτεχνες, παραστάσεις που αποδίδουν τιμές στον ρωμαίο αυτοκράτορα  Γαλέριο. Η Καμάρα βρισκόταν στο επίκεντρο της Αρχαίας πόλης κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, συνδέοντας ουσιαστικά την Ροτόντα με τα ανάκτορα του Γαλερίου (Πλατεία Ναβαρίνο).

       Η Ροτόντα, που πήρε την ονομασία της από την κυκλική της μορφή θεωρείται ότι σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το Μαυσωλείο του Γαλέριου, το οποίο τελικά δεν συνέβη. Υπήρξε  χώρος λατρευτικών μυστηρίων, ναός, μητρόπολη, τζαμί, μουσείο καθώς αξιοποιούνταν ανάλογα με τις ανάγκες από τις αρχές της πόλης αποδίδοντας στον χώρο μεγάλη αξία.     

       Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το παλάτι του Γαλέριου. Εντυπωσιακά κτίσματα από τα οποία σώζονται στοιχεία του δαπέδου. Ψηφιδωτά με γεωμετρικές και φυτικές απεικονίσεις κάλυπταν τοίχους και δάπεδο. Κάλυπτε την περιοχή ανάμεσα στην πλατεία Ναυαρίνου και τη σημερινή Αγία Σοφία. Στον ναό, το τελευταίο σημείο από την περιήγηση στην πόλη, οι μαθητές θαύμασαν τα ψηφιδωτά που σώζονται στον χώρο του ιερού και στον τρούλο, τα οποία χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές περιόδους και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης.

       Παρατηρώντας τα μνημεία αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Θεσσαλονίκη κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο διέθετε επιβλητικότητα, μεγαλείο και βρισκόταν σε μεγάλη ακμή η οποία φαίνεται ακόμη και σήμερα αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Συνοδοιπόροι των μαθητών/τριών σ’αυτό το όμορφο και «πλούσιο» σε εμπειρίες και εικόνες ταξίδι ήταν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Λάππα Αλεξία, Τζουβάρας Γεώργιος, Ζήση Ευθυμία και Γιαννακοπούλου Μαρία.

Visited 9 times, 1 visit(s) today